Blog

Wanneer ben je een verschilmaker?

2/6/2022

In elke organisatie zit wel iemand die inspireert, uitdaagt en mensen meeneemt. Deze medewerkers hebben een missie en stropen hun mouwen op om hun missie te volbrengen. Ze willen een verschil maken. Of dat nou een cultuurverandering is, een verandering in bedrijfsvoering of betrekking heeft op een compleet ander thema. Deze mensen worden ook wel ‘verschilmakers’ genoemd. Wil je erachter komen of er een verschilmaker in jouw organisatie zit of ben je benieuwd of jij zelf een verschilmaker bent? Lees dan vooral verder. In deze blog vertellen we je precies waarin een verschilmaker zich onderscheidt en hoe je een verschilmaker herkent.

10 kwaliteiten van een verschilmaker

Pieter van der Haak (sociaal psycholoog) stelt dat verschilmakers zich op een aantal vlakken duidelijk onderscheiden van de gemiddelde medewerker. Hij heeft verschillende organisaties geholpen met het opsporen van verschilmakers en stimuleert deze verschilmakers om hun missie nog meer uit te dragen. In een artikel heeft hij tien kwaliteiten van een verschilmaker op een rijtje gezet, die we jullie niet willen onthouden.

1. Gewoon beginnen

Er zijn altijd wel tientallen redenen te bedenken om iets niet te doen. Helaas laten we deze redenen vaak veel te zwaar wegen. Natuurlijk is het goed om na te denken over wat er mis kan gaan. Zo ben je aan het einde van de streep minder snel teleurgesteld en goed voorbereid om klappen op te vangen. Maar verschilmakers bekijken het van de zonnige kant: wat is het mooiste dat er kan gebeuren? Het antwoord op deze vraag is de drijfveer die verschilmakers motiveert om gewoon te beginnen. En daarmee het verschil te maken.

2. De confrontatie aangaan

Om het verschil te maken, moet je mensen durven te benaderen. Je moet ze zelfs durven te confronteren. Ben je het ergens niet mee eens of wil je een statement maken, dan is het veel effectiever om op de man (of vrouw) af te zeggen waar het op staat. Verschilmakers doen dit. Durven dit. Ze kijken niet de andere kant op maar hebben het lef om zaken bespreekbaar te maken.

3. Geen beren op de weg zien

Als verschilmakers een missie hebben, dan gaan ze ervoor. Ze zien geen beren op de weg. ‘Is daar wel budget voor?’ ‘Moeten we dit eerst niet met X bespreken?’ ‘Is deze doelstelling wel haalbaar?’ Vaak zijn deze vragen excuses om nog niet aan de slag te gaan. Natuurlijk is het zo dat als je iets op gang wilt krijgen, je moet nadenken over randverschijnselen. Dat doen verschilmakers ook. Maar ze laten zich er niet door weerhouden. Doe je dat wel, dan gaat er te veel tijd overheen en is je motivatie weg. Wacht niet, maar smeed het ijzer als het heet is.

4. Doelgericht werken

Verschilmakers weten wat zij op deze wereld of binnen hun organisatie willen bereiken. Ze werken omdat ze graag iets willen toevoegen en raken gedemotiveerd als hun inspanningen geen zichtbare veranderingen teweegbrengen. Verschilmakers werken niet voor hun eigen belang, maar steken energie in hun doel, in hetgeen dat er voor hen echt toe doet.

5. Nieuwsgierig zijn

Het liefst zou de verschilmaker elke dag nieuwe dingen leren. Zichzelf blijven ontwikkelen. ‘Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd.’ Ze raken gedemotiveerd als de dagen te veel routine worden. Er moet een uitdaging blijven liggen. Verschilmakers zien zichzelf en hun organisatie als een dynamisch geheel dat zich blijft ontwikkelen en aanpassen. Alles wat nieuw is, bekijken ze met een open mindset.

6. Keuzes maken

Je kan beter een foute keuze maken, dan geen keuze maken. Want als je steeds blijft doen wat je al deed dan krijg je wat je had, verandert er niets. Dan maak je geen verschil. Verschilmakers zullen niet eindeloos keuzes blijven afwegen, maar durven de knoop door te hakken. Durven kiezen en de consequenties die hierbij komen kijken aanvaarden, zijn typische kwaliteiten van de verschilmaker. Van foute keuzes kan je immers ook leren. Als je na 10 keer vallen maar gewoon 11 keer opstaat.

7. Bang durven te zijn

Keuzes maken en bang durven te zijn gaan hand in hand. Want je kan alleen kiezen als je niet bang bent om eventuele consequenties te aanvaarden. Verschilmakers durven bang te zijn. Ze beseffen dat er risico’s zijn, maar deze risico’s accepteren ze. Daarom durven ze keuzes te maken die voor andere mensen te spannend zijn.

8. Contact zoeken

Verschilmakers hebben veel contacten. Ze begrijpen heel goed dat ze deel uitmaken van een groter geheel en krijgen energie van het gevoel dat ze hieraan kunnen bijdragen. Of ze nou een bijdrage leveren aan hun organisatie, het land of de wereld. Verschilmakers weten dondersgoed dat je alleen een verschil kunt maken als je in verbinding bent met de omgeving.

9. Vertrouwen creëren

Verschilmakers zijn slim en sensitief. Ze zijn zich er bewust van dat ze dingen doen waar anderen iets van kunnen gaan vinden. Daarom creëren ze draagvlak bij de juiste personen, met als doel verbonden te blijven. Ze willen geen toestemming vragen voor veranderingen, maar wel anderen op de hoogte houden van hun verschil makende activiteiten.

10. Flexibel zijn

Om van A naar B te komen, moet je soms flexibel zijn. En een andere route durven te nemen. Verschilmakers zijn zeer gedreven en willen doelgericht en betekenisvol bezig zijn. Ze laten zich niet afremmen als ze geloven dat hun doel bijdraagt aan het grote geheel. Mochten ze toch tegen problemen aanlopen, dan zijn ze erg creatief in het vinden van alternatieve routes. Hoe je het ook went of keert, de verschilmaker komt er wel. 

Ben je benieuwd of jij een verschilmaker bent? Doe hier een gratis verschilmakers zelfscan, aangeboden door P&A talentontwikkeling.